Principală  —  Pamflet   —   Focşa la fabrica de bomboane?

Focşa la fabrica de bomboane?

Autodemisia din Guvern ia tot mai mult din spaţiul demiterilor propriu-zise. Mai nou, miniştrii se retrag din funcţii nu pentru că ar recunoaşte că ar fi comis erori, ar fi condus structura eronat, ar fi admis acte de corupţie, sau alte trăsnăi pedepsibile.

Când înţeleg că funia s-o fi apropiind de par şi supărarea premierului de uşa biroului lor, cei vizaţi  nu îşi scriu întâi autodemisia, ci fac o mică cercetare. Nu, nu despre corupţie prin cabinetele ministeriale. Cercetarea este despre noi oportunităţi. O sursă bună de oportunităţi este Preşedinţia, mai exact – cabinetul consilierilor şi consultanţilor. Acolo e loc şi salarii încă pentru multă lume.

După ultimele două remanieri cu autopropulsare în alte poziţii confortabile şi fără gram de răspundere pentru vreun gram de eroare, o altă pleiadă de miniştri fac cercetare de fotolii pentru transfer.

Mai nou, ministrul Culturii, Boris Focşa, caută ceva drăguţ de stat şi de primit salariu. Predecesorii săi nu o duc rău. Ultimul e manager la o fabrică de zahăr. Cum e să ajungi din fotoliul de ministru al ditamai Culturi Naţionale Moldoveneşti la coada sfeclei de zahăr? Frumosul există oriunde, trebuie doar să vrei să ieşi din clădirea Guvernului şi să îl cauţi în ceaunul cu sfeclă tocată.

Focşa caută şi el frumosul. Colegii de partid se înghesuie să îi facă loc la o fabrică de bomboane, căci cultura vieţii dulci e tare dezvoltată la noi, inclusiv la toţi miniştrii tuturor culturilor.

S-ar putea să apară şi un nou fel de bomboane, cu denumirea „Focşor”, cu lichior, interzise de consumat la volan.

Borislav BOMBONEL